Thujahäck

Det finns många olika typer av häckväxter tillgängliga. De flesta kommer dock att föreställa sig en barrhäck när de tänker på en häck. Och det är förståeligt, för en stor del av de häckar som kan ses i holländska trädgårdar består också av barrhäckar. Barrträd är långt ifrån de enda vackra häckväxterna, men de har en rad viktiga fördelar som gör flera barrträdssorter till några av de mest älskade häckväxterna i världen.

Barrträd är lätta att beskära till en häckform

Ingen häckväxt växer naturligt i rak Thujahäck form. Så är det inte med barrträd, men de är ganska lätta att beskära till en sådan form. Det beror delvis på att de inte är lövträd. Förvisso är lövträd med ganska stora blad, som körsbärslagren, nästan omöjliga att beskära till en formell form.

Idegranens små nålar eller fjällen på tujan och kalifornisk cypress kan lätt skäras till den form du har i åtanke. Du kommer inte lätt att drabbas av löv som sticker ut och därmed stör formen på din häck.

En barrhäck passar vanligtvis in i en formell trädgårdsdesign. Det har att göra med den här strama beskärningsformen. Barrhäckar ser snabbt ut som ett jämnt, oavbrutet kvarter av grönska, som många upplever som snyggt och elegant.

För en insynsskyddshäck är det också idealiskt om bladverket är så kompakt och tätt, för då kan ingen se genom häcken. Dessutom går det att kombinera en stram häckform med den konliknande naturliga växtformen av till exempel tujan ‘Smaragd’ eller tujan ‘Brabant’. Beskär i så fall din barrhäck så lite som möjligt i toppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trädgård

Gör din drömträdgård till verklighet

  Oavsett om du drömmer om en trädgård full av statyer, en öppen oas av fred eller en djungel täckt av grönt som har tappat vägen. Drömträdgården är olika för alla. Att inte bara drömma, utan att förverkliga sina drömmar är en helt annan historia. Man måste börja någonstans, men var? Vi ger dig 5 […]

Read More
Trädgård

Så du kan njuta av din terrass längre

  Njut av en lång middag, ta en drink med dina vänner eller lek på uteserveringen. Det är fantastiskt att kunna kalla din balkong eller trädgård ditt andra vardagsrum. För varje drömhus förtjänar att ha en drömträdgård. En plats att drömma och koppla av med din familj. Tyvärr är det i Nederländerna inte alltid möjligt […]

Read More